måndag 25 januari 2010

Island

Vi landade på Keflavik fredag eftermiddag. Då vi direkt åkte ut till Blå Lagunen och badade i 39 gradigt vatten med massa mineraler som gör att vattnet blir helt turkos. Underbart att simma runt när skymningen nalkas och månen syns på den svarta himlen efter ett tag.

Sen på lördagen var vi iväg på rundtur. Först till där kontinentalsocklarna syns väldigt tydligt. Under ett år rör de sig runt 2 cm eller mer, rätt häftigt. På grund av att Island delas i två delar av dessa kontinentalsocklar så får de också sitt livliga vulkan landskap. Hekla hade senast sitt utbrott 2000.
Sen vidare till vattenfallet Gullfoss, vackert och så kraftfullt. Min far var inte så jätte impad efter att sett Niagarafallet i Canada. Cool han skulle vara då.

Sen till den tredje sevärdighet som var rätt fantastiskt att se. De uppstår från tidigare vulkanutbrott och är kokande vatten som sprutas upp 15-2o meter högt upp i luften var 3-5 min. Den som är aktiv nu och mest kända är Strokkur. Geysir var mer aktiv förut förstod jag det som men nu bara har sina utbrott någon gång per år eller månad.
Försökte ta bild på det men det var svårt. Ni ska få se senare.

Sen söndagen var det heldags vandring i regn och blåst hela dagen. Gick nog 1 mil sammanlagt. Vi var helt vanliga turister på stan då och försökte pricka in sevärdigheter som fanns i stan. Det som var skönt med staden var att den inte var moderniserad och ball som många är idag. Utan den hade sin charm och sitt sätt att vara på, gillade det!

Ska lägga in bilder, men det kommer i morgon eller onsdag.

Så mitt tips är att åka till Island helt enkelt!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Ja vem vet, jag är nog mest skeptisk till namnet Island, kallt? Kram keba

Unika sa...

Det låter verkligen härligt, ser fram emot bilderna.

Sara Persson sa...

Keba, Island är inte kallt. De har golfströmen så de blir inte så kallt hos dem. De är kallare här än där!

Oskar sa...

Ja ska dit!! Fråga är bara när... =)